Kako radi turbokompresor

Upoznajte se sa radom turbine

OSNOVE RADA TURBOKOMPRESORA

Imate vozilo sa turbo motorom? Da li znate čemu služi turbokompresor u njemu? Na koji način radi i šta svojim radom postiže? Otkrijte zašto je baš turbina jedan od najzaslužnijih delova vašeg vozila koji motoru daje potrebnu snagu, kao i na koji način ona funkcioniše.

turbokompresor turbo servis 4
turbokompresor turbo servis 3

SNAGA VAŠEG MOTORA

Da li ste se nekada zapitali odakle motor dobija potrebnu snagu i od čega ona zavisi? Odgovor je jednostavan – zajedničkim sagorevanjem vazduha i goriva proizvodi se energija koja pokreće motor. Što je količina tog vazduha i goriva veća, to motor brže i jače radi. Logičan zaključak se sam nameće – motori koji imaju veću zapreminu imaju i više prostora za ubrizgavanje vazduha i goriva, pa samim tim i mogućnost da proizvedu veću snagu. Upravo u ovoj činjenici leži glavna uloga turbokompresora u vozilu. Smanjivanjem zapremine motora, a ugradnjom turbokompresora može se postići isti efekat rada motora koji imaju veći motori. Drugim rečima, motori manje zapremine uz turbokompresor mogu imati istu, a često i značajno veću snagu motora od onih većih zapremina koji rade bez turbokompresora.

KAKO RADI TURBINA?

Turbokompresor predstavlja jedan od nekoliko postojećih sistema za kompresovanje vazduha koji ulazi u motor. Koristeći energiju izduvnih gasova koje usisava u turbinu, omogućava efikasnije sagorevanje goriva i vazduha u motoru čime pojačava njegovu snagu, i pozitivno utiče na kvalitet i performanse rada.

Turbokompresor je sastavljen iz dva glavna dela – turbinskog dela tj. turbine (vruć deo) i kompresorskog kola odnosno kompresora (hladan deo) i drugih važnih delova poput rotora, diska, geometrije turbokompresora. Pričvršćen je na izduvnu granu motora. Izduvni gasovi prolaze kroz izduvnu granu i ulaze u turbinski deo turbokompresora.

turbokompresor turbo servis 5

VEĆI PROTOK VAZDUHA – VEĆA SNAGA MOTORA

Svojom snagom pokreću rotor koji ubrzava usisavanje novog vazduha. Između dovoda vazduha i usisne grane postoji hladnjak (interkuler) čija je uloga da hlađenjem vazduha poveća njegovu gustinu odnosno da omogući većoj količini vazduha da uđe u cilindre motora tj. komoru za sagorevanje.

Veći protok vazduha u cilindrima povlači veću količinu goriva, srazmerno. U cilindrima te dodatne količine vazduha i goriva uzrokuju kontrolisane eksplozije čime se pojačava snaga motora. Nakon sagorevanja, vazduh izlazi iz cilindara i kroz izduvnu granu ulazi nazad u turbokompresor, a zatim izlazi napolje.

DOBRODOŠLI U SVET TURBINA

Kvalitetan i siguran turbo servis po meri vašeg vozila i usluga kakvu zaslužujete. Dobrodošli u Turbo servis Božec.

ZA DOBROBIT VAŠEG VOZILA – KVALITET ISPRED SVEGA

Da bi izdržala 150.000 rotacija u minutu koliko se u proseku okreće turbina tokom rada, potrebno je da bude veoma pažljivo nameštena i pričvršćena u vozilu.

Takođe, zbog osetljivosti ležajeva pri ovoj brzini, kao i potrebe za smanjenjem trenja i pojačanim hlađenjem osovine i drugih delova turbokompresora, posebno ulje se nanosi u veoma tankom sloju između ležaja i osovine. Neophodno je da određeni delovi uvek budu dovoljno (al’ ne i previše) podmazani.

turbokompresor turbo servis 2

GARANCIJA KVALITETA

Kako bismo vas rešili brige na duže staze i uverili u kvalitet koji nudimo, dajemo vam garanciju od čak 12 meseci na sve usluge urađene u našem turbo servisu. O zadovoljstvu naših klijenata govori i činjenica da nam mnogi od njih poklanjaju poverenje već dugi niz godina.

Naš cilj je uspešno i efikasno rešen problem uz kompletno zadovoljstvo naših mušterija i njihova sigurnost u vožnji. Izlazimo u susret svim specifičnim zahtevima i tražimo najbolja rešenja kako bismo postigli uspešnu saradnju. U neka iskustva zadovoljnih klijenata se možete i sami uveriti.

NAJBOLJE MESTO ZA VAŠU TURBINU

Ukoliko ne želite da se zadovoljite sa dobrim, već tražite odličan turbo servis za servisiranje i remont turbine vašeg vozila, na pravom ste mestu. Turbo servis Božec će odgovoriti na sve vaše zahteve i omogućiti vam kvalitetnu i vrhunsku uslugu.

U Turbo servisu Božec možete uraditi servis i remont turbine, mašinsku obradu motora i obradu glave motora, ali i još mnogo toga. Dobrodošli ste da nas posetite i pitate sve što vas zanima. Tu smo da rešimo sve vaše nedoumice i probleme koje imate u vezi rada vašeg vozila. Možete nas pozvati telefonom na 060/546 10 09, pisati nam na office@turboservisbozec.rs ili nas posetiti na adresi Bulevar oslobodilaca Čačka, br. 100 u Čačku.

turbokompresor turbo servis 1